Wednesday, June 22, 2005

Op zoek naar de vervanger van de twister.

Zondag 19 juni en bloedheet. In Heusden-Zolder bellen we in de broedersstraat 11 aan bij Marcel Reymen van pro-fitness. We lopen om het huis en krijgen de garage met ligfietsen in het vizier. Keurig gestapeld en elke fiets opgepoetst. Na even testen neem ik het easyracers-type en mijn vrouw een Rans-V langewielbasisfiets. Voor zover ik weet is dit de enige plaats waar je ze kan testen in België. De andere ligfietshandelaars blijken niet zo gewonnen voor deze tweewielers.
Het zitje is rechter dan bij een ligfiets, je zou deze fietsen dan ook beter 'zitfietsen' noemen. En dit heeft als nadeel dat je wel een houten zitvlak kunt krijgen als je lang fietst. Voordeel is het ontspannen rijden, je hoeft je hoofd niet naar voren te buigen. Bij de easyracer staan de trappers laag. Je rijdt zoals je op een stoel zit. Bij de Rans bevindt het crankstel zich beduidend hoger. Dit zou in een snellere fiets moeten resulteren, maar dat was niet merkbaar tijdens ons ritje. Het zijn echte toerfietsen. Dit is zalig rijden. Gek dat er niet meer mensen met dit type fiets rondrijden. Het frame komt wat retro over, maar dat kan de pret niet drukken. Wat doortrappen en je bolt zo 30 per uur. In tegenstelling tot de OKE-JA, batavus-relaxx en de meeste Bike-E types, rijdt deze versie erg snel. Een minpuntje was de lengte van het stuur dat niet instelbaar was. Bij aankoop zal je de juiste maat moeten bestellen, zodat je niet met gestrekte armen hoeft te rijden.
Dit wordt alvast een kandidaat voor mijn volgende aankoop. Nu de Seiran (Challenge) eens onder handen nemen.

1 Comments:

Blogger allewedertje said...

Bruno,

ik heb sinds 2000 ook een Rans' Stratus en dat is idd een zalige toerfiets. De zit is heel comfortabel en ik heb nog nooit een "houten" zitvlak gehad, ook niet op lange tochten.
Rans heeft pas nog een nieuw model van stuur ontworpen die op de meeste modellen pas, kijk maar eens op de website.

Greetz,Tihamér

12:25 AM  

Post a Comment

<< Home