Friday, January 28, 2005

Versatile krijgt opwarmertje.

Op de foto zie je onze eerste opnames voor het Ide@s-project. Het thema voor dit stukje was oorlog. De man op de voorgrond kijkt onbeweeglijk toe, terwijl studenten op de achtergrond vechten voor schamele bezittingen. De mist en de regen zijn er later met de computer bijgevoegd. Er zijn nog wat draaidagen in het verschiet.
Gisteren nog een lading grootwarenhuisartikelen in de Versatile vervoerd, vandaag een camera terug naar school gebracht. Het beestje kan alles aan. Mist en koud weer deden de binnenzijde beslaan. De twintex glom van het vocht als ik uitstapte. Mensen die volledig overkapt rijden, moeten het nu wel moeilijk hebben met het aandampen van hun ruitjes. Voor de eerste keer heb ik nu mijn velomobiel eens binnengezet, nou ja in de gang. Zo kan hij eens goed uitdrogen. Onder de carport in zijn hok blijft het met deze mist toch wel erg vochtig.
Ik heb deze week al enkele mailtjes gekregen van mensen die een velomobiel willen aanschaffen en raad vragen bij hun keuze. (Het commentaar van Philippe heb ik in voorgaand mailtje per ongeluk gewist, maar heb het verkort in mijn antwoord kunnen weergeven.) Testen zou ik zeggen. Zoveel mogelijk mee rijden, en op je gevoel verder gaan. En verder websites lezen van rijders die hun ervaringen meedelen...

Monday, January 24, 2005

Sneeuwmobiel.

Ik heb bij het voetballen zondag een spierverrekking opgelopen. Gelukkig niet erg. Onmiddellijk stoppen en ijs er op. Deze morgen kwam daar een tweede obstakel bij: sneeuw en ijs op de baan. Het velomobielen is te leuk om de Versatile in zijn hok te laten staan. Terwijl een gewone fiets moeite heeft om recht te blijven, zit je in een velomobiel op 3 wielen stabiel op de weg. Laat automobilisten maar aanschuiven in monsterfiles. In de 2 cm sneeuw is perfect te rijden. Het achterwiel is een s-lick van Vredestein en slipt nu en dan wat door. De fietsers die ik dagelijks tegenkom blijken met een ander transportmiddel onder weg te zijn. Ik kom nauwelijks iemand tegen: slechts 2 fietsers tot aan de rand van Dendermonde. Bij het oprijden van de dijk geraak ik net boven. In Hamme volg ik het fietspad juist naast de autorijbaan. Het zout heeft er de sneeuw doen verdwijnen. Dat rijdt iets sneller door de betere grip. Een lichte sneeuwbui voor aankomst rond de trip af. Wat een machiene: met zo'n weer droog en veilig op het werk geraken.

Wednesday, January 19, 2005

Raket

De laatste dagen heeft het flink geregend. Evenwel geen druppel op de Versatile. Ik ben tussen de regenbuien door naar het werk gefietst. Door de slijkerige dijken en het opspattend water wordt de onderzijde en het achterwiel vuil. Tijd dat ik hem eens kuis. Ook de slijklaag in de wielkasten zal ik eens moeten verwijderen. De twintex-onderbak is daar gelukkig goed tegen bestand en kan niet roesten. Ik ben benieuwd hoeveel jaar hij met alle trillingen mooi zijn vorm behoud. Koop je zoiets voor het leven?
Bij het naderen van de school hoor ik meer en meer het woord 'raket' vallen ... met bijbehorende geluiden. Vorig jaar werd er over de 'space-car' gesproken. Op de terugrit naar huis stond ik voor het rode licht in Dendermonde. Achter me stopten 3 scholieren. Ik hoorde hoe ze de velomobiel bespraken. 'Zit daar een motor in' vroeg er een. 'Kijk hij heeft zelfs pinkers' zei een andere. Bij het oprijden van de Scheldebrug trachtten er enkele de achtervolging in te zetten. Dat lukte tot bijna boven. Even versnellen en in de afdaling gaat het boven de 45 per uur en zijn de achtervolgers niet meer te bemerken in de spiegels. Zelfs stinkende brommertjes geven het dan op.

Km: totaal: 4500; dit jaar: 280
Onkosten tot nu toe: 30 euro, vervanging computertje.

Friday, January 14, 2005

Op naar de 5000 km.

Vandaag een mailtje naar Manu De Hauwere gestuurd. Hij zal mijn Versatile samen met de zijne naar Dronten voeren. Bij zijn velomobiel zit er nog geen zeiltje op en de mijne is aan het eerste onderhoud toe op 5000 km. In de krokusvakantie kan ik nr 007 even missen. Moeten ze bij Flevobike natuurlijk ook tijd hebben in die week. We zien wel of het kan.
Het bleef vriezen overdag. De vijver in de tuin lag dicht. Pech voor de reiger die hier elke dag kikkers komt eten. Tenslotte heet de straat niet voor niets 'reigerstraat'.
Juist onder nul buiten, in de Versatile warm genoeg. Na luttele minuten zit je op temperatuur. Een heerlijk zonnetje er bij, zalig gewoon. Daar kan geen auto tegenop.

Tuesday, January 11, 2005

't Putteke van de winter en 15 graden.

Het zijn geen winters meer. Met Armand Pien op televisie was dat wel anders! De weermannen van tegenwoordig, ze kunnen het niet... We zijn januari, het putteke van de winter en halen 15 graden. Minder stookkosten en geen zout op de wegen zijn enkele voordelen. Toch een prima velomobielweertje vandaag. Lichte regen en wat frisser dan de 15 graden van gisteren, ideaal voor zo'n fiets. Bij de stevige rukwinden moet je wel opletten met het openzetten van de kap. Sommige stukken 36 km per uur. Tijdens het afdraaien van de dijk sprak een man die tegen de wind in ploeterde met fiets aan de hand me toe: 'das een raket joeng...' Wat verder bij de bakker kwam een man kijken naar de Versatile. Geen motor (?) en wat kost dat? Zijn de vragen die steeds weerkeren. Ik heb de antwoorden na enkele maanden rijden met de Versatile al klaar. De werkgever betaalt je de fiets terug. Kilometervergoeding...
Toen ik bij de 'doe-het-zelver' stopte vroeg een heer in werkplunje: 'Zelf gemaakt?' Logisch als je voor zo'n winkel parkeert.
Een van de voordelen van een velomobiel die me eigenlijk wat is ontgaan: je hebt weinig parkeerplaats nodig. Vaak gewoon op het voetpad als de voorbijgangers niet worden gehinderd. Een vierde van de parkeerruimte van een wagen volstaat. Wat niet wegneemt dat ik hem soms duidelijk zichtbaar op een parking voor auto's etaleer.